Skip to content

Les vår faq

Ofte stilte spørsmål

Undersøkelsen erstatter ikke det offentlige tilbudet om ultralyd omkring uke 18. Du må ha med Helseskjema for gravide som viser at du har vært til denne undersøkelsen og for at vi skal kunne påføre ditt besøk i din journal.

Ta gjerne kontakt om du lurer på noe.

Vi legger stor vekt på at dette skal være en hyggelig opplevelse for dere.

Hvilke tiltak gjelder hos dere angående korona?

Følgende retningslinjer gjelder ved våre avdelinger fra 20 april 2020:

Vi følger myndighetens hygieneråd og iverksetter ekstra hygienetiltak ved våre klinikker og vi ber om din hjelp med å imøtekomme disse, slik at vi kan redusere sjansene for smitte.

Det vil kun være tillatt å ta med partneren til undersøkelsen (om ikke din partner kan får du ha med en annen voksen person).
 
Det er særlig viktig at pasienter som kan være smittet ikke kommer til instituttet. Dersom du eller din partner har mistanke om eller har symptomer på koronasmitte, eller har vært i kontakt med personer som kan være smittsomme, ber vi om at dere kontakter oss så snart som mulig for å flytte på timen.
 

Vennligst møt så presis som mulig, slik at du/dere oppholder dere så kort tid som mulig på venteværelset. Vi vil forsøke å være presise i vårt program. 

Hold avstand til andre som befinner seg på venterommet.
 
Unngå å berøre interiør og annet mens du er hos oss. Vi vil av den grunn ikke ha tidsskrifter tilgjengelig på venterommet.
 

Vær ekstra nøye med håndhygiene. Normal, grundig håndvask med såpe og vann er fortsatt det mest effektive våpenet mot smitte.

Hvis håndsprit er tilgjengelig, benytt dette ved ankomst.

Les eventuelle oppslag om smittereduserende retningslinjer.
 

Vårt personale iverksetter egne, personlige vernetiltak og det innebærer bl.a at vi må unngå håndhilsing på våre kunder. Vi sørger også for fortløpende og grundig vask av våre lokaler.

 
Retningslinjer fra myndighetene kan endres og vi tar derfor forbehold om at våre tiltak vil kunne endres. Vesentlige endringer vil vi informere om så snart som mulig.
 
Kan jeg ta med partner?

Vi følger myndighetens hygieneråd og iverksetter ekstra hygienetiltak ved våre klinikker og vi ber om din hjelp med å imøtekomme disse, slik at vi kan redusere sjansene for smitte.

 

Det vil kun være tillatt å ta med partneren til undersøkelsen (om ikke din partner kan får du ha med en annen voksen person).

 
Når er det best å komme til 3D ultralyd?

Anbefalt periode er mellom uke 24 og 34. Vi anbefaler å utføre 3D omkring uke 28, men det er mulig å oppnå gode ansikts-bilder inntil uke 34.

Etter dette begynner barnet å bli så stort og mengden fostervann mindre, slik at ansiktet ikke synes like godt. Det er ikke noe problem å komme noen uker før eller senere, dersom du ikke finner ledig time den aktuelle uken - det vil ikke være særlig forskjell på bildene.

Fra uke 22 begynner fosteret å danne underhudfett og ansiktet ser mer og mer ”menneskelig” ut. Om du velger å komme tidligere enn uke 24 er barnet mindre utviklet og ser litt "gjennomsiktig" ut, men de fleste blir fornøyde med bildene likevel.

Om du har tvillinger anbefaler vi deg å komme tidligere, mellom uke 23-26, på grunn av at det er mindre plass.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Undersøkelsen gjøres utvendig. Du får ligge på en behagelig benk og får oppvarmet gelé på magen. Bildet vises på en høyoppløselig flatskjerm, spesielt beregnet for dette. Vi begynner med vanlig 2D og går deretter over til 3D/4D. Når vi finner en fin vinkel går vi over til 3D og tar opp noen filmklipp (4D) og lagrer bilder (3D).

Vi skriver ut noen av de beste bildene på fotopapir av høy kvalitet, og vi sender alle bilder og filmklipp til din mobiltelefon, slik at du kan laste ned disse, og du kan også dele linken du mottar med familie og venner umiddelbart.

Jeg må dessverre avbestille timen. Hvordan gjør jeg det?

Avbestilling ved å ringe 99449800. Senest 24 timer før/1 virkedag.

Time bestilt på nett kan avbestilles på nett ved å logge på der du bestiller time.

Ikke avbestilt time /for sent avbestilt time faktureres med full konsultasjonspris+gebyrer via Norkred. 

Kan jeg drikke kaffe eller spise før undersøkelsen, slik at barnet er aktivt?

Spis og drikk som normalt. Ekstra sukker gjør at barnet kan noen ganger være for aktivt, og da får vi ikke gode ansiktsbilder (gjelder 3D/4D).

Ligger barnet veldig rolig og ansiktet er dekket av armer og ben, så hender det at man kan gå ut og spise og drikke noe søtt og deretter komme inn litt senere for å se om ikke det er lettere å få bilder.

Det er avhengig av programmet vårt, om det er mulig, men også avhengig av hva som er årsaken til at den ikke viser seg.

Gjør dere også tidlig ultralyd?

Vi tilbyr også tidlig ultralyd i tillegg til 3D/4D ultralyd. Man trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss.

Du bør ta med Helsekort for gravide hvis du har fått dette. Dersom du tror det er noe galt med svangerskapet bør du kontakte din fastlege for kontroll der. Hvis du ikke har fått Helsekort ennå, går det likevel greit uten.

Når kan vi komme for tidlig ultralyd og hva ser man?

Vi anbefaler tidligst fra uke 7, siden vi da har god sjanse til å se at hjertet slår, selv om du er litt kortere på vei enn siste mens tilsier. Det er relativt vanlig å være litt kortere på vei enn man selv beregner. Kommer du for tidlig, er det ikke sikkert at vi ser hjerteslagene, og vi kan da heller ikke si sikkert at det er en pågående graviditet. Vi ser at fosteret ligger der det skal, og vi kan som regel også si om det er tvillinger.

Fra uke 8 og noen dager begynner fosteret å bevege seg litt, og i ukene som kommer dannes organene og er nesten ferdig i uke 12.

Viktig informasjon angående ultralyd mellom uke 11+0 og uke 13+6:

Nakkefoldskanning regnes som fosterdiagnostikk, og er kun tillatt utført ved fem sykehus i Norge. Økt nakkeoppklaring skyldes økt væskemengde i nakken kan være tegn på risiko for hjertefeil eller kromosomfeil hos fosteret. 

Les gjerne mer her: https://helsedirektoratet.no/bioteknologi/fosterdiagnostikk

Ingen private klinikker har derfor tillatelse til å utføre dette. Vi vet at det er private klinikker som annonserer med at de utfører "nakkefoldskanning", og dette er i strid med lovverket.

 
Hos oss vil du derfor bli henvist videre, dersom vi får mistanke om at det er noe unormalt med fosteret. 

Det er fortsatt tidlig å si kjønn sikkert, men det kan være mulig å gi en kvalifisert vurdering der forholdene gjør det mulig å se mellom bena.

Våre høyt spesialiserte sonografer har tilleggsutdanningen i tidlig ultralyd fra Fetal Medicine Foundation i London, og vi vil bestandig henvise videre til fosterdiagnostikk ved mistanke om at noe er galt.

Gjøres tidlig ultralyd innvendig eller utvendig?

Vi gjør det vanligvis utvendig. Det er derfor viktig at du drikker en halv liter vann én time før undersøkelsen og ikke går på toalettet før undersøkelsen. Dette gjør at livmoren løftes høyere opp i bekkenet og skyver tarmsystemet til side, slik at vi kan se via magen. Det kan noen ganger være nødvendig å gjøre innvendig ultralyd for å få gode nok bilder. Dette er selvsagt frivillig.

Tilbyr dere NIPT?

Vi jobber nå med å etterhvert tilby NIPT, men dette er ikke klart ennå.

NIPT står for Non Invasive Prenatal Test. Non Invasive betyr at man ikke behøver å gjøre diagnostikk gjennom magen. NIPT er en blodprøve i armen.

Jeg har morkaken på fremre vegg. Bør jeg komme tidligere?

Det er ikke nødvendig å komme tidligere, dersom du har morkaken på fremre vegg. Vi kjenner til at dette skrives på enkelte forum og på andre nettsider. Det er som regel ikke noe problem ved fremstilling av fosterets ansikt. 

Jeg er overvektig. Hvordan blir bildene da?

Dersom du har ekstra mye magefett vil bildene kunne bli dårligere på grunn av støy.

Lydbølgene skal gjennom dette laget to ganger (inn til fosteret og tilbake som ekko) og vil derfor svekkes mer. Fettvev kan ofte også være tettere enn vanlig vev og dette reduserer mengden lyd som kan brukes til dannelse av bildet.

Avstanden inn til fosteret bidrar også til at lydbølgene svekkes. Vi kan trykke noe på magen og derved forkorte avstanden, men dette belaster våre sonografer mer og kan kun gjøres over kortere tid. 3D-ultralyd krever mer statisk arbeid og trykk over lengre tid.

Det går ikke an å sammenligne kvaliteten på en normalvektig gravid og en som har mye magefett. Dette er ganske enkelt på grunn av fysikkens lover. 

Har dere kvelds- og lørdagsåpent?

Ved avdeling  Drammen har vi åpent til 16:00. Tromsø har åpent til 17:00 onsdag og torsdag. Bergen har kveldstimer til kl 19:00. Vi tilbyr ikke lørdagstimer.

Jeg har ikke fått/glemt/mistet Helsekort for gravide

Hvis du har fått det, så ta det gjerne med. Det kan inneholde nyttige opplysninger for oss. Hvis du ikke har fått dette ennå, går det greit uten.

Er ultralyd skadelig for fosteret?

Man har etter over 50 år med ultralyd ennå ikke funnet at ultralyd til diagnostisk bruk gir skadelige effekter på fosteret men vi benytter innstillinger som gir lavest mulig lydeffekt til fosteret. Vårt personell er spesielt godt utdannet også på denne tekniske delen. Det er ikke farlig om du gjør ultralyd flere ganger i svangerskapet. I andre land gjøres dette hver måned på gravide.

Hvor tidlig kan vi få vite kjønnet?

Det kan være mulig se hvilket kjønn det er når man kommer til oss etter uke 14. Det er vanligvis lettest å se kjønnet ved hjelp av vanlig 2D. Det er en viss mulighet for å ta feil, jo tidligere man ser etter dette. Det er alltid en feilprosent, selv om vi har det beste utstyret på markedet. Vi gjør helst ikke ultralydundersøkelser kun for å finne kjønn og vi oppfordrer de som er nysgjerrige på kjønn om å holde ut til de skal på ordinær ultralyd omkring uke 18. Før uke 18 er det "frisk først", som gjelder.

Vi anbefaler ingen å komme til ultralyd før uke 18 kun for å få vite kjønn. Dette av den enkle grunn at det er ikke sikkert barnet ligger slik at det er mulig å se noe som helst i det aktuelle området, og at det av andre årsaker kan bli vanskeligere å se på grunn av redusert bildekvalitet dersom mor er overvektig eller andre årsaker gjør det vanskelig å se. Fosteret må optimalt sett også ligge rett på ryggen, slik at vi får et langsgående snitt. Ikke alle fostre ligger slik.
 
Det er faktisk ikke lov å opplyse om kjønn før etter uke 12. For hver uke større fosteret er, er det tydeligere og vår treffprosent blir bedre. Men ingen som gjør ultralyd som gjetter kjønn på 100 babyer som får rett 100 ganger. Fra uke 14 er treffprosenten hos oss temmelig god og den er enda bedre i uke 16. Som regel skal du på ordinær ultralyd i uke 18. 
 
MEN:
Ultralydklinikken har det absolutt beste utstyret og våre sonografer er dedikerte spesialister på sitt felt og driver kun med ultralyd og vi får derfor meget stort erfaringsgrunnlag og vi har i tillegg gjennom vår spesialutdanning også grundig opplæring i innstilling av maskinene, slik at det blir optimalt.
 
Vi gjetter gjerne på kjønn, og vi får ofte rett, men ikke alltid. Vi pleier å si at "før uke 18 er det frisk først, som gjelder”. Mellom uke 11+0 og 13+6 kan man oppdage markører for kromosomfeil. Dette er en viktigere hensikt å bruke penger på, enn for å få vite kjønn. Det får du som oftest vite gratis ved ordinær ultralyd.
Kan man slippe å få vite kjønnet?

Ja, det er enkelt å la være å vise fram kjønnet. Bare gi beskjed om dette til sonografen før undersøkelsen begynner. Vi har også som rutine å spørre om dette på forhånd, slik at de som vil bevare hemmeligheten fram til fødselen, skal få lov til dette.

Har barnet åpne øyne?

Noen ganger ser vi at barnet åpner øynene. Dette kan skje omkring uke 26-27, men som regel ligger barnet med øynene igjen.

Har dere sene timer?

Vi tilbyr også timer på ettermiddag og kveld. Disse timene er populære, så pass på å bestille disse timene i god tid.

Hva er 4D ultralyd?

Det er bevegelige 3D-bilder, altså film. TID er den fjerde dimensjonen. Det er faktisk 4D-film man ser på enkelte filmer på kino, men 3D-begrepet er så innarbeidet at dette fortsatt kalles 3D. Vi gjør også vanlig 2D når du besøker oss, siden denne metoden gjør at vi ser innvendig i fosteret når vi kontrollerer organer og gjør målinger.

Hva gjør vi hvis vi ikke får gode bilder av ansiktet?

Noen ganger ligger barnet slik at vi ikke får frem ansiktet. Vi kan etter vurdering sende deg ut for å spise og drikke litt og komme inn etter en halvtime. Hvis ikke dette lar seg gjøre pleier vi da å tilby en ny kort undersøkelse gratis på et senere tidspunkt, hvor vi da fokuserer på å få til gode ansiktsbilder.

Hva er en sonograf?

En sonograf er spesialutdannet innen ultralyd og er spesialist på sikker bruk av de avanserte apparatene, samt god og faglig utførelse av ultralydundersøkelser. Sonografutdanningen fra England og USA er internasjonalt anerkjent og holder et høyt faglig nivå. En sonograf i Norge skal ikke stille diagnoser, og hensikten er å fotografere fosteret. Vi har plikt på oss til å informere deg om vi får inntrykk av at noe er galt og vi følger nøye lovgivningen for helsepersonell og henviser deg da videre for vurdering hos spesialist.

Hva kan man se?

Du får se barnet først i vanlig 2D og deretter 3D når vi har funnet en riktig vinkel å se barnet i. Ved tidlig ultralyd gjør vi i utgangspunktet bare 2D, men av og til kan man også oppnå 3D-bilder som er gode.

Hva koster det?

Undersøkelsen koster ordinært 1490,- og da er alt inkludert.
Du får med deg alle bildene av fosteret digitalt, via en link som sendes direkte til din mobiltelefon. I tillegg skriver vi ut noen av de beste bildene på fotopapir av høy kvalitet. Det er ingen ekstra kostnader. Vanligvis får du mellom 20 og 30 bilder, samt noen filmklipp. Vi foretrekker betaling med kort.

Kan vi få faktura?

Du må betale ved oppmøte og du kan ikke få faktura. Vi har gjennom årene gjort oss noen dårlige erfaringer med dette.

Dersom du ikke møter opp til timen eller avbestiller for sent vil vi nødvendigvis måtte sende faktura. 

Hva skjer om man oppdager noe galt?

Dersom det under konsultasjonen mistenkes noe unormalt, vil vi henvise deg til lege/sykehus som kan undersøke deg videre. Ultralydklinikken har faste rutiner for å henvise deg videre. Det er derfor fint om du har med Helseskjema for gravide, slik at vi vet hvem som skal kontaktes.

Hvem kan være med på undersøkelsen?

Det er fra 20 april ikke tillatt å ta med andre enn partneren på grunn av smittvernstiltak. Teksten nedenfor er derfor ikke gyldig inntil videre.

Vi oppmuntrer til å ta med familiemedlemmer, slik at også disse får mulighet til å få denne unike opplevelsen. Ta gjerne med barnets besteforeldre eller andre familiemedlemmer og venner som dere kan dele og nyte denne fantastiske opplevelsen med. Barn under fem år vil ofte bli uinteresserte etter kort tid, så det kan være lurt å tenke over om man skal ha med så små barn eller ikke, da det kan lett medføre at opplevelsen blir distrahert for foreldrene.

Ved tidlig ultralyd kan det være greit å tenke på om barn skal være med, da det noen ganger kan være nødvendig for oss å gi beskjed om at svangerskapet har stoppet opp.

Kan man ha med små barn?

Det er fra 20 april ikke tillatt å ta med andre enn partneren på grunn av smittvernstiltak. Teksten nedenfor er derfor ikke gyldig inntil videre.

Det er bare hyggelig om søsken er med. Vi har ingen nedre aldersgrense.
Av erfaring vil ofte de minste barna (under fem år) ha mindre glede av undersøkelsen, og et urolig og utålmodig barn kan noen ganger forstyrre opplevelsen for mor og far. Av erfaring kan vi si at yngre barn blir utålmodige etter en stund i ultralydrommet. Det er viktig for dere å vite at om dere tar med et mindre barn, kan det være greit å ha med et annet familiemedlem eller venn som kan ta seg av barnet, slik at foreldrene ikke går glipp av denne fantastiske opplevelsen.

Ved tidlig ultralyd kan det være greit å tenke på om barn skal være med, da det noen ganger kan være nødvendig for oss å gi beskjed om at svangerskapet har stoppet opp.

Hvor lenge varer en undersøkelse?

Vanligvis tar selve konsultasjonen ca 30 minutter. Det er viktig at du møter i god tid, da vi ofte kan ha et travelt program og det er vanskelig å forskyve andre fordi du kommer for sent. Ta hensyn til rushtrafikk på formiddag og ettermiddag, og at ting ofte tar lengre tid enn beregnet. Og les veibeskrivelsen i eposten og på nettsiden vår grundig.

Bestill time!

Enkel timebestilling hele døgnet. Bestill når det passer deg, ikke oss.

Spørsmål?

Har du spørsmål eller trenger mer informasjon? Ta kontakt med oss, så skal vi forsøke å hjelpe deg så langt vi kan.