FAQ

Undersøkelsen erstatter ikke det offentlige tilbudet om ultralyd omkring uke 18. Du må ha med Helseskjema for gravide som viser at du har vært til denne undersøkelsen og for at vi skal kunne påføre ditt besøk i din journal.

Ta gjerne kontakt om du lurer på noe.

Vi legger stor vekt på at dette skal være en hyggelig opplevelse for dere.

Ofte spurte spørsmål

Anbefalt periode er mellom uke 24 og 34. Vi anbefaler å utføre 3D omkring uke 28, men det er mulig å oppnå gode ansiktsbilder inntil uke 34. Etter dette begynner barnet å bli så stort og mengden fostervann mindre, slik at ansiktet ikke synes like godt. Det er ikke noe problem å komme noen uker før eller senere, dersom du ikke finner ledig time den aktuelle uken - det vil ikke være særlig forskjell på bildene.
Fra uke 22 begynner fosteret å danne underhudsfett og ansiktet ser mer og mer ”menneskelig” ut. Om du velger å komme tidligere enn uke 24 er barnet mindre utviklet og ser litt "gjennomsiktig" ut, men de fleste blir fornøyde med bildene likevel.
Om du har tvillinger anbefaler vi deg å komme tidligere, mellom uke 23-26, på grunn av at det er mindre plass.

Undersøkelsen gjøres utvendig. Du får ligge på en behagelig benk og får oppvarmet gelé på magen. Bildet vises på en høyoppløselig flatskjerm, spesielt beregnet for dette. Vi begynner med vanlig 2D og går deretter over til 3D/4D. Når vi finner en fin vinkel går vi over til 3D og tar opp noen filmklipp (4D) og lagrer bilder (3D). Vi skriver ut noen av de beste bildene på fotopapir av høy kvalitet, og vi sender alle bilder og filmklipp til din mobiltelefon, slik at du kan laste ned disse, og du kan også dele linken du mottar med familie og venner umiddelbart.

Spis og drikk som normalt. Ekstra sukker gjør at barnet kan noen ganger være for aktivt, og da får vi ikke gode ansiktsbilder (gjelder 3D/4D). Ligger barnet veldig rolig og ansiktet er dekket av armer og ben, så hender det at man kan gå ut og spise og drikke noe søtt og deretter komme inn litt senere for å se om ikke det er lettere å få bilder. Det er avhengig av programmet vårt, om det er mulig, men også avhengig av hva som er årsaken til at den ikke viser seg.

Vi tilbyr også tidlig ultralyd i tillegg til 3D/4D ultralyd. Man trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss. Du bør ta med Helsekort for gravide hvis du har fått dette. Dersom du tror det er noe galt med svangerskapet bør du kontakte din fastlege for kontroll der. Hvis du ikke har fått Helsekort ennå, går det likevel greit uten.

Vi anbefaler tidligst fra uke 7, siden vi da har god sjanse til å se at hjertet slår, selv om du er litt kortere på vei enn siste mens tilsier. Det er relativt vanlig å være litt kortere på vei enn man selv beregner. Kommer du for tidlig, er det ikke sikkert at vi ser hjerteslagene, og vi kan da heller ikke si sikkert at det er en pågående graviditet. Vi ser at fosteret ligger der det skal, og vi kan som regel også si om det er tvillinger.
Fra uke 8 og noen dager begynner fosteret å bevege seg litt, og i ukene som kommer dannes organene og er nesten ferdig i uke 12.

Viktig informasjon angående ultralyd i uke 12.
Private klinikker har ikke adgang til å lete spesifikt etter kromosomfeil iht. retningslinjer fra Helsedirektoratet, selv om mange klinikker skriver og tilbyr nettopp dette. Dette er i strid med gjeldende lovverk.
Se hvem som har godkjenning for å utføre fosterdiagnostiske undersøkelser: https://helsedirektoratet.no/bioteknologi/fosterdiagnostikk

Vi forholder oss strengt til lovverket på dette området. Hos oss har vi tilleggsutdanningen fra Fetal Medicine Foundation, og vi vil bestandig henvise videre ved mistanke.

Vi gjør det vanligvis utvendig. Det er derfor viktig at du drikker en halv liter vann én time før undersøkelsen og ikke går på toalettet før undersøkelsen. Dette gjør at livmoren løftes høyere opp i bekkenet og skyver tarmsystemet til side, slik at vi kan se via magen. Det kan noen ganger være nødvendig å gjøre innvendig ultralyd for å få gode nok bilder. Dette er selvsagt frivillig.

Vi tilbyr kun ultralyd. Dersom man ønsker ytterligere tester må du snakke med legen din som vil henvise deg videre. Dette tilbys ikke alle, men etter vurdering av flere faktorer.

Ved avdeling Oslo/Bærum og Drammen har vi åpent til 16:00. Tromsø har åpent til 17:00 onsdag og torsdag. Bergen har kveldstimer til kl 19:00. Vi tilbyr ikke lørdagstimer.

Hvis du har fått det, så ta det gjerne med. Det kan inneholde nyttige opplysninger for oss. Hvis du ikke har fått dette ennå, går det greit uten.

Man har etter over 50 år med ultralyd ennå ikke funnet at ultralyd til diagnostisk bruk gir skadelige effekter på fosteret men vi benytter innstillinger som gir lavest mulig lydeffekt til fosteret. Vårt personell er spesielt godt utdannet også på denne tekniske delen. Det er ikke farlig om du gjør ultralyd flere ganger i svangerskapet. I andre land gjøres dette hver måned på gravide.

Det kan være mulig se hvilket kjønn det er når man kommer til oss etter uke 15. Det er vanligvis lettest å se kjønnet ved hjelp av vanlig 2D. Det er en viss mulighet for å ta feil, jo tidligere man ser etter dette. Det er en viss feilprosent, selv om vi har det beste utstyret på markedet. Vi gjør helst ikke ultralydundersøkelser kun for å finne kjønn og vi oppfordrer de som er nysgjerrige på kjønn om å holde ut til de skal på ordinær ultralyd omkring uke 18. Før uke 18 er det "frisk først", som gjelder.

Noen ganger ser vi at barnet åpner øynene. Dette kan skje omkring uke 26-27, men som regel ligger barnet med øynene igjen.

Vi tilbyr også timer på ettermiddag og kveld. Disse timene er populære, så pass på å bestille disse timene i god tid.

Det er bevegelige 3D-bilder, altså film. TID er den fjerde dimensjonen. Det er faktisk 4D-film man ser på enkelte filmer på kino, men 3D-begrepet er så innarbeidet at dette fortsatt kalles 3D. Vi gjør også vanlig 2D når du besøker oss, siden denne metoden gjør at vi ser innvendig i fosteret når vi kontrollerer organer og gjør målinger.

Noen ganger ligger barnet slik at vi ikke får frem ansiktet. Vi kan etter vurdering sende deg ut for å spise og drikke litt og komme inn etter en halvtime. Hvis ikke dette lar seg gjøre pleier vi da å tilby en ny kort undersøkelse gratis på et senere tidspunkt, hvor vi da fokuserer på å få til gode ansiktsbilder.

En sonograf er spesialutdannet innen ultralyd og er spesialist på sikker bruk av de avanserte apparatene, samt god og faglig utførelse av ultralydundersøkelser. Sonografutdanningen fra England og USA er internasjonalt anerkjent og holder et høyt faglig nivå. En sonograf i Norge skal ikke stille diagnoser, og hensikten er å fotografere fosteret. Vi har plikt på oss til å informere deg om vi får inntrykk av at noe er galt og vi følger nøye lovgivningen for helsepersonell og henviser deg da videre for vurdering hos spesialist.

Du får se barnet først i vanlig 2D og deretter 3D når vi har funnet en riktig vinkel å se barnet i. Ved tidlig ultralyd gjør vi i utgangspunktet bare 2D, men av og til kan man også oppnå 3D-bilder som er gode.

Undersøkelsen koster ordinært 1450,- og da er alt inkludert.
Du får med deg alle bildene av fosteret digitalt, via en link som sendes direkte til din mobiltelefon. I tillegg skriver vi ut noen av de beste bildene på fotopapir av høy kvalitet. Det er ingen ekstra kostnader. Vanligvis får du mellom 20 og 30 bilder, samt noen filmklipp. Vi foretrekker betaling med kort.

Dersom det under konsultasjonen mistenkes noe unormalt, vil vi henvise deg til lege/sykehus som kan undersøke deg videre. Ultralydklinikken har faste rutiner for å henvise deg videre. Det er derfor fint om du har med Helseskjema for gravide, slik at vi vet hvem som skal kontaktes.

Vi oppmuntrer til å ta med familiemedlemmer, slik at også disse får mulighet til å få denne unike opplevelsen. Ta gjerne med barnets besteforeldre eller andre familiemedlemmer og venner som dere kan dele og nyte denne fantastiske opplevelsen med. Barn under fem år vil ofte bli uinteresserte etter kort tid, så det kan være lurt å tenke over om man skal ha med så små barn eller ikke, da det kan lett medføre at opplevelsen blir distrahert for foreldrene.

Ved tidlig ultralyd kan det være greit å tenke på om barn skal være med, da det noen ganger kan være nødvendig for oss å gi beskjed om at svangerskapet har stoppet opp.

Det er bare hyggelig om søsken er med. Vi har ingen nedre aldersgrense.
Av erfaring vil ofte de minste barna (under fem år) ha mindre glede av undersøkelsen, og et urolig og utålmodig barn kan noen ganger forstyrre opplevelsen for mor og far. Av erfaring kan vi si at yngre barn blir utålmodige etter en stund i ultralydrommet. Det er viktig for dere å vite at om dere tar med et mindre barn, kan det være greit å ha med et annet familiemedlem eller venn som kan ta seg av barnet, slik at foreldrene ikke går glipp av denne fantastiske opplevelsen.

Ved tidlig ultralyd kan det være greit å tenke på om barn skal være med, da det noen ganger kan være nødvendig for oss å gi beskjed om at svangerskapet har stoppet opp.

Vanligvis tar selve konsultasjonen ca 30 minutter. Det er viktig at du møter i god tid, da vi ofte kan ha et travelt program og det er vanskelig å forskyve andre fordi du kommer for sent. Ta hensyn til rushtrafikk på formiddag og ettermiddag, og at ting ofte tar lengre tid enn beregnet. Og les veibeskrivelsen i eposten og på nettsiden vår grundig.

Ja, det er enkelt å la være å vise fram kjønnet. Bare gi beskjed om dette til sonografen før undersøkelsen begynner. Vi har også som rutine å spørre om dette på forhånd, slik at de som vil bevare hemmeligheten fram til fødselen, skal få lov til dette.

Timebestilling