FAQ

Undersøkelsen erstatter ikke det offentlige tilbudet om ultralyd omkring uke 18. Du må ha med Helseskjema for gravide som viser at du har vært til denne undersøkelsen og for at vi skal kunne påføre ditt besøk i din journal.

Ta gjerne kontakt om du lurer på noe.

Vi legger stor vekt på at dette skal være en hyggelig opplevelse for dere.

Ofte spurte spørsmål

Fra uke 22 begynner fosteret å danne underhudsfett og ansiktet ser mer og mer ”menneskelig” ut. Vi anbefaler å utføre 3D omkring uke 28, men det er mulig å oppnå gode ansiktsbilder inntil uke 34. Etter dette begynner barnet å bli så stort og mengden fostervann mindre, slik at ansiktet ikke synes like godt. Det er ikke noe problem å komme noen uker før eller senere, dersom du ikke finner ledig time den aktuelle uken. Om du velger å komme tidligere enn uke 24 er barnet mindre utviklet og ser litt "gjennomsiktig" ut.

Undersøkelsen gjøres utvendig. Du får ligge på en behagelig benk og får oppvarmet gelé på magen. Bildet vises på en høyoppløselig flatskjerm, spesielt beregnet for dette. Vi begynner med vanlig 2D og går deretter over til 3D/4D. Når vi finner en fin vinkel går vi over til 3D og tar opp noen filmklipp (4D) som vi legger inn på en minnepinne, sammen med bildene. Vi skriver ut noen av de beste bildene på fotopapir av høy kvalitet.

Nei. Barnet kan noen ganger være for aktivt, og da får vi ikke gode ansiktsbilder.

Vi tilbyr også tidlig ultralyd i tillegg til 3D/4D ultralyd. Man trenger ikke henvisning for å bestille time hos oss. Du bør ta med Helsekort for gravide. Dersom du tror det er noe galt med svangerskapet bør du kontakte din fastlege for kontroll der. Hvis du ikke har fått Helsekort ennå, går det likevel greit uten.

Vi anbefaler fra uke 7, da kan man se fosteret og i ukene som følger ser man mer og mer.

Vi gjør det utvendig. Det er derfor viktig at du drikker en halv liter vann en time før undersøkelsen og ikke går på toalettet før undersøkelsen. Dette gjør at livmoren løftes høyere opp i bekkenet og skyver tarmsystemet til side, slik at vi kan se via magen. Det kan noen ganger være nødvendig å gjøre innvendig ultralyd for å få gode nok bilder. Dette er selvsagt frivillig.

Vi tilbyr kun ultralyd. Dersom man ønsker ytterligere tester må du snakke med legen din som vil henvise deg videre. Dette tilbys ikke alle, men etter vurdering av flere faktorer.

Ved avdeling Oslo/Bærum og Drammen har vi åpent til 19:00. Tromsø har åpent til 17:00 onsdag og torsdag. Bergen har ikke ettermiddagstimer. Vi tilbyr ikke lengre lørdagstimer.

Det er ikke nødvendig med Helsekort for gravide, men hvis du har fått det, så ta det med.

Man har etter over 40 år med ultralyd ennå ikke funnet at ultralyd til diagnostisk bruk gir skadelige effekter på fosteret men vi benytter innstillinger som gir lavest mulig lydeffekt til fosteret. Vårt personell er spesielt godt utdannet også på denne tekniske delen. Det er ikke farlig om du gjør ultralyd flere ganger i svangerskapet. I andre land gjøres dette hver måned på gravide.

Det kan være mulig se hvilket kjønn det er når man kommer til oss etter uke 15. Det er vanligvis lettest å se kjønnet ved hjelp av vanlig 2D. Det er en viss mulighet for å ta feil, jo tidligere man ser etter dette og vi ønsker derfor ikke å opplyse om kjønn før uke 18. Til dette er feilprosenten for stor. Vi gjør ikke ultralydundersøkelser kun for å finne kjønn.

Noen ganger ser vi at barnet åpner øynene. Dette kan skje omkring uke 26-27, men som regel ligger barnet med øynene igjen.

Vi tilbyr også timer på ettermiddagstid. Disse timene er populære, så pass på å bestille disse timene i god tid.

Det er bevegelige 3D-bilder, altså film. TID er den fjerde dimensjonen. Det er faktisk 4D-film man ser på enkelte filmer på kino, men 3D-begrepet er så innarbeidet at dette fortsatt kalles 3D. Vi gjør også vanlig 2D når du besøker oss, siden denne metoden gjør at vi ser innvendig i fosteret når vi kontrollerer organer og gjør målinger.

Noen ganger ligger barnet slik at vi ikke får frem ansiktet. Vi kan etter vurdering sende deg ut for å spise og drikke litt og komme inn etter en halvtime. Hvis ikke dette lar seg gjøre pleier vi da å tilby en ny kort undersøkelse gratis på et senere tidspunkt, hvor vi da fokuserer på å få til gode ansiktsbilder.

En sonograf er spesialutdannet innen ultralyd og er spesialist på sikker bruk av de avanserte apparatene, samt god og faglig utførelse av ultralydundersøkelser. Sonografutdanningen fra England og USA er internasjonalt anerkjent og holder et høyt faglig nivå. En sonograf i Norge skal ikke stille diagnoser, og hensikten er å fotografere fosteret. Vi har plikt på oss til å informere deg om vi får inntrykk av at noe er galt og vi følger nøye lovgivningen for helsepersonell og henviser deg da videre for vurdering hos spesialist.

Du får se barnet først i vanlig 2D og deretter 3D når vi har funnet en riktig vinkel å se barnet i. Ved tidlig ultralyd gjør vi i utgangspunktet bare 2D.

Undersøkelsen koster fra 1195 til 1295, avhengig av type konsultasjon. Ved avdeling Bergen og Tromsø koster det 1400,-. Du får med deg en minnepinne med filmklipp og alle bildene av fosteret. I tillegg skriver vi ut noen av de beste bildene på fotopapir av høy kvalitet. Det er ingen ekstra kostnader. Vanligvis finner du mellom 20 og 30 bilder på minnepinnen, samt noen filmklipp. Vi foretrekker betaling med kort.

Dersom det under konsultasjonen mistenkes noe unormalt, vil vi henvise deg til lege som kan undersøke deg videre. Ultralydklinikken har faste rutiner for å henvise deg videre. Det er derfor fint om du har med Helseskjema for gravide, slik at vi vet hvem som skal kontaktes.

Vi oppmuntrer til å ta med familiemedlemmer, slik at også disse får mulighet til å få denne unike opplevelsen. Ta gjerne med barnets besteforeldre eller andre familiemedlemmer og venner som dere kan dele og nyte denne fantastiske opplevelsen med. Barn under fem år vil ofte bli uinteresserte etter kort tid, så det kan være lurt å tenke over om man skal ha med så små barn eller ikke, da det kan lett medføre at opplevelsen blir distrahert for foreldrene.

Det er bare hyggelig om søsken er med. Vi har ingen nedre aldersgrense, men av erfaring vil ofte de minste barna (under fem år) ha lite glede av undersøkelsen, og et urolig og utålmodig barn kan noen ganger forstyrre opplevelsen for mor og far. Av erfaring kan vi si at yngre barn blir utålmodige etter en stund i ultralydrommet. Det er viktig for dere å vite at om dere tar med et mindre barn, kan det være greit å ha med et annet familiemedlem eller venn som kan ta seg av barnet, slik at foreldrene ikke går glipp av denne fantastiske opplevelsen.

Vanligvis tar selve konsultasjonen ca 30 minutter. Det er viktig at du møter i god tid, da vi ofte kan ha et travelt program og det er vanskelig å forskyve andre fordi du kommer for sent.

Ja, det er enkelt å la være å vise fram kjønnet. Bare gi beskjed om dette til sonografen før undersøkelsen begynner. Vi har også som rutine å spørre om dette på forhånd, slik at de som vil bevare hemmeligheten fram til fødselen, skal få lov til dette.

Timebestilling